Ga direct naar de inhoud.

Weeën

De bevalling... misschien wel het spannendste moment.
Tussen 37 en 42 weken is de veiligste tijd om te bevallen. Dit is ook de periode waarbij wij de bevalling mogen begeleiden, thuis of in het ziekenhuis.

Voordat de echte weeën beginnen kan er al geruime tijd sprake zijn van voorweeën. Deze weeën zijn vaak wel vervelend omdat ze wat pijnlijk zijn maar ze zorgen nog niet voor snelle ontsluiting. Hoe lang de voorweeën duren is bij iedereen verschillend.

De bevalling is pas echt op gang nadat u 3 à 4 centimeter ontsluiting heeft. Hieronder ziet u hoe de ontsluiting verloopt.

De bevalling bestaat uit drie gedeelten. De weeën die voor de ontsluiting zorgen, het persen ofwel de uitdrijving en het nageboortetijdperk waarin de nageboorte (placenta) geboren wordt. Van alle bevallingen start 70% met weeen en 30%met het breken van de vliezen. Meestal breken de vliezen tijdens de ontsluitingsperiode spontaan. Wij kunnen er ook voor kiezen om deze kunstmatig te breken. Dit zou de bevalling kunnnen bespoedigen.

Als je je eerste kindje verwacht mag je ons bellen wanneer je een a twee uur lang weeën hebt om de 3 minuten die ca. een minuut aanhouden. Houd er wel rekening mee dat de bevalling van het eerste kindje gemiddeld gesproken 12 tot 24 uur duurt, waarvan de eerste paar centimeter van de ontsluiting de meeste tijd in beslag neemt. Als je een tweede of volgend kindje verwacht, kan de ontsluiting een stuk sneller gaan. 


Lees ook