Weeën

Het op gang komen van weeën betekent meestal het begin van de bevalling. 

vlvsep web99

Het op gang komen van weeën betekent meestal het begin van de bevalling. 

Voordat de echte weeën beginnen kan er al geruime tijd sprake zijn van voorweeën. Deze weeën zijn vaak wel vervelend omdat ze wat pijnlijk zijn, maar ze zorgen nog niet voor ontsluiting. Hoelang de voorweeën duren is bij iedereen verschillend.

De bevalling is pas echt op gang als je 3 á 4 centimeter ontsluiting hebt. Hieronder zie je hoe de ontsluiting verloopt.

De bevalling bestaat uit drie gedeelten. De weeën die voor de ontsluiting zorgen, het persen oftewel de uitdrijving en het nageboortetijdperk waarin de nageboorte (placenta) geboren wordt. Meestal breken de vliezen tijden de ontsluitingsperiode spontaan. Wij kunnen er ook voor kiezen om deze kunstmatig te breken. Dit zou de bevalling kunnen bespoedigen.

Als je je eerste kindje verwacht mag je ons bellen wanneer je een á twee uur lang weeën hebt om de 3 minuten die ca. een minuut aanhouden. Houd er wel rekening mee dat de bevalling van het eerste kindje gemiddeld gesproken 12 tot 24 uur duurt, waarvan de eerste paar centimeter van de ontsluiting de meeste tijd in beslag neemt. Als je een tweede of volgend kindje verwacht, kan de ontsluiting een stuk sneller gaan.