Ga direct naar de inhoud.

Echo's in eigen praktijk

Gedurende de zwangerschap wordt er een aantal echo's gemaakt. Deze vinden plaats in onze eigen praktijk

Intacte echo (8-9 weken)

Deze echo heeft als doel om vast te stellen of de vrucht zich in de baarmoeder bevindt, of het een eenling of meerling is en of het hartje klopt.

Termijn echo (10-12 weken)

Deze echo heeft als doel om de uitgerekende datum vast te stellen. Tot deze periode groeien alle embryo’s met dezelfde snelheid. Een vroegere of latere meting is dus voor een termijnstelling minder betrouwbaar. Kies je voor de combinatietest, dan wordt tijdens dit onderzoek tevens je termijn bepaald. 

Bovenstaande echo's worden verricht door Diana Lobert. Diana is naast verloskundige tevens een gecertificeerde en geregistreerde echoscopiste. 

SEO (19-22 weken) 

De 20-weken echo is een structureel echoscopisch onderzoek en vindt plaats rond 20 weken van de zwangerschap. Dit is een keuze en het wordt vergoed door je zorgverzekeraar. De echo heeft als doel om lichamelijke afwijkingen zoals o.a. een hartafwijking of een open rug op te sporen. Ook wordt er naar de ligging van de placenta gekeken, de hoeveelheid vruchtwater, het aantal vaten in de navelstreng en de groei.

De 20 weken echo vindt eveneens plaats in onze praktijk.

Wij hebben hiervoor gediplomeerde en geregistreerde echoscopistes in dienst. 

Het onderzoek heeft voor en nadelen, maar brengt geen risico’s met zich mee. Een nadeel kan zijn dat de echo onrust zaait wanneer er iets wordt gezien waarvan de artsen niet goed weten wat het is. Een voordeel kan zijn dat de echo je gerust stelt als alles normaal lijkt te zijn. 

Indien er dichtbij in uw familie of de familie van uw partner een (aangeboren) afwijking voorkomt heeft u recht op een GUO (Geavanceerd Ultrageluid Onderzoek). Deze uitgebreide echo vindt plaats in het Diaconessenhuis te Voorburg (Fonteynenburghlaan 5, 2275 CX, tel 070 3401100)

Houd rekening met de kosten van uw eigen risico! (Meer info bij prenatale screening)

 

Groei echo (28-32 weken)

Indien er gedurende de zwangerschap enige twijfel bestaat over de groei van jullie kindje zullen wij op indicatie een groei echo verrichten. Ook deze echo vindt plaats in eigen praktijk.

Liggingsecho (35-36 weken)

Rond 35-36 weken zullen wij tijdens een gewone controle een liggingsecho verrichten. Er wordt enkel gekeken of het hoofdje van de baby mooi naar beneden ligt. Als de baby (nog) in stuitligging ligt dan volgen gesprekken en onderzoeken in het ziekenhuis en kan er gekeken worden of de baby uitwendig kan worden gedraaid. Er is een filmpje te bekijken waarin er een baby uitwendig wordt gedraaid.

Alle hierboven genoemde echo's vinden in eigen praktijk plaats.


Lees ook