Ga direct naar de inhoud.

Miskraam

Bloedverlies en verloop

Vlak voordat je een miskraam krijgt kunnen je zwangerschapsverschijnselen zoals misselijkheid en gespannen borsten minder worden. Meestal begint een miskraam met wat bloedverlies. Langzaamaan gaat dit bloedverlies wat meer worden en zul je ook buikpijn gaan krijgen. Uiteindelijk verlies je stolsels en stukjes weefsel van het baarmoederslijmvlies. Vaak zit daar ook het vruchtzakje tussen. Dit is het zakje waarin het kindje, de placenta en het vruchtwater zit. Wanneer je het vruchtzakje verloren hebt, zul je merken dat het bloedverlies en de buikpijn minder worden. Het bloedverlies zal nog ongeveer een week aanhouden en lijken op een menstruatie. Wanneer het vruchtzakje er niet volledig uit is gekomen zal je tijdelijk wat minder bloed verliezen en buikpijn hebben, maar daarna neemt het weer toe. Wanneer het vruchtzakje eruit is gekomen kun je dit opvangen. Als je het prettig vindt kunnen wij bij je langskomen om te zien of het vruchtzakje compleet is.

Het kan ook gebeuren dat je voor de echo komt en dat er bij de baby helaas geen kloppend hartje meer te zien is. Dit noemen we een missed abortion. Je hebt nog geen bloedverlies of buikpijn en voelt je ook nog zwanger. Binnen enkele dagen of soms weken kun je een bloeding verwachten waarmee je lichaam het vruchtzakje afstoot.

Helaas is dat niet altijd het geval.

Verloop

Het is een enorme teleurstelling als er geen kloppend hartje te zien is op de echo. Dit is vaak erg verdrietig maar ook al snel vraag je je af wat het vervolg zal zijn. Je kunt afwachten totdat je lichaam begrijpt dat de baby niet meer leeft en een miskraam in gang zal zetten. Afwachten is volledig veilig en voorkomt een medische ingreep. Het nadeel van afwachten is dat we je niet kunnen vertellen binnen welke termijn jouw lichaam de zwangerschap gaat afstoten. Nadat je de miskraam hebt gekregen, kunnen we na een aantal dagen met de echo controleren of je baarmoeder schoon is en het vruchtzakje er volledig uit is.

Als de miskraam niet vanzelf op gang komt of je wilt liever niet afwachten, maken we een afspraak op de polikliniek gynaecologie in het ziekenhuis. Je kunt dan kiezen uit twee opties: Je kunt een miskraam opwekken door middel van medicijnen. Van de gynaecoloog krijg je vier tabletten (misoprostol) die je thuis, op een voor jullie goed moment, vaginaal in kunt brengen. Je kunt dit het beste voor het slapen gaan doen. Wanneer je merkt dat je nog geen krampen of bloedverlies krijgt kun je na 24 uur nogmaals de tabletten inbrengen. Na het gebruik van de misoprostol tabletten gelden de Belinstructies. Wanneer er onverhoopt heftige bijwerkingen ontstaan adviseren wij je het ziekenhuis te bellen. Je kunt ook voor kiezen voor een curettage. Onder narcose wordt je baarmoedermond een beetje geopend en via een klein zuigslangetje wordt je baarmoeder leeggezogen. Meestal trekt je baarmoeder daarna weer goed samen zodat het bloedverlies beperkt blijft. Je kunt, als alles goed verloopt, dezelfde dag weer naar huis.

Belinstructies

Als je ons belt zullen we je eerst een aantal vragen stellen om de situatie duidelijk te krijgen. We kunnen je dan een aantal adviezen geven.

Je moet ons in ieder geval bellen indien:

  • Je na een half uur één maandverband volledig doordrenkt met bloed hebt
  • Je koorts boven de 38 °C hebt
  • Je zeer hevige buikpijn hebt die niet overgaat ondanks inname van paracetamol
  • Je ongerust bent en/of twijfelt ongerustheid

Het heeft geen zin om tijdens of vlak na een miskraam een zwangerschapstest te doen aangezien deze nog even positief blijft door de hormonen in je bloed.

Emotioneel herstel

Voor veel vrouwen is een bloeding in het begin van de zwangerschap erg moeilijk, omdat het veel onzekerheid meebrengt over de zwangerschap. Een miskraam zet een streep door je plannen en ideeën over de toekomst. Vooral de eerste weken kan het verdriet heel intens zijn. Naast het verdriet kun je ook andere gevoelens hebben zoals schuld, een gevoel van leegte of falen van je lichaam. Neem de tijd om deze gevoelens te verwerken en een plekje te geven. Realiseer je dat dit gevoel voor de buitenwereld vaak onzichtbaar is. Misschien heb je het nog tegen niemand verteld dat je zwanger bent. Je kunt een miskraam niet voorkomen maar het gebruik van foliumzuur, het niet roken en alcohol drinken verlagen wel de kans op een miskraam. Om afscheid te nemen bestaan er verschillende mogelijkheden die je zouden kunnen helpen om je verdriet een plekje te geven. Je kunt het vruchtzakje bekijken, begraven op een speciaal plekje of een aandenken bewaren in de vorm van een echofoto of het geven van een naam. Wanneer je het fijn vindt mag je altijd na de miskraam nog een keer bij ons langs komen. Verder zullen wij sowieso, al dan niet telefonisch, betrokken blijven de eerste dagen gedurende/na de miskraam en/of ingreep.

Als je twee of meer opvolgende miskramen hebt doorgemaakt is het mogelijk om verder onderzoek te doen naar een eventuele oorzaak. We zullen je hiervoor doorsturen naar de gynaecoloog.

Voor extra informatie over een miskraam heeft de KNOV een folder gemaakt (www.KNOV.nl)

« terug

Filter op


Lees ook