Ga direct naar de inhoud.

Echoscopie

Bij echografisch onderzoek wordt gebruik gemaakt van geluidsgolven met een hoge frequentie (ultrageluid). Inwendige organen weerkaatsen dit geluid. Het terugkerende geluid (echo) wordt opgevangen met behulp van een microfoon (transducer). Een computer zet de geluidsgolven om in beelden op een tv-scherm. Hierdoor wordt de baarmoeder met het zich ontwikkelende kind zichtbaar. De echo kan via de buik of vaginaal worden verricht, afhankelijk van de zwangerschapsduur.

Het onderzoek is niet pijnlijk, soms wel wat gevoelig door de noodzakelijke volle blaas. De volle blaas draagt bij aan een helder beeld, waardoor de vrucht goed zichtbaar wordt, zonder de gevaren van röntgenstralen. De techniek wordt al tientallen jaren toegepast in de medische diagnostiek. In die periode is altijd wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van echoscopisch onderzoek op het ongeboren kind. Tot nu toe zijn er geen negatieve invloeden ontdekt. Echografie kan ook geen miskraam veroorzaken. Ook bij vaginaal bloedverlies kan het onderzoek geen kwaad.

Echo's in eigen praktijk

Gedurende de zwangerschap wordt er een aantal echo's gemaakt. Deze vinden plaats in onze eigen praktijk

Lees meer: Echo's in eigen praktijk

Afkortingen echo uitslag

Van de echoscopiste krijg je de uitslag op papier voor jullie en ons mee.
Op de uitslag staan een aantal afkortingen:

Lees meer: afkortingen echo uitslag

NIPT en Combinatietest

Als aanstaande ouders wil je graag weten of jullie baby gezond is. Gelukkig wordt de meerderheid van de kinderen gezond geboren! Ongeveer 3-4 % van de kinderen heeft bij de geboorte een aandoening. Sommige, maar niet alle, afwijkingen kunnen voor de geboorte (prenataal) worden opgespoord. In Nederland heb je als zwangere vrouw de mogelijkheid om jullie ongeboren kindje te laten onderzoeken. Zo kun je laten onderzoeken hoe groot de kans is op een kind met downsyndroom. En ook kun je laten onderzoeken of jullie kind een open ruggetje heeft of een andere lichamelijke afwijking. Deze onderzoeken noem je prenatale screening op downsyndroom en lichamelijk afwijkingen. Met ingang van 1 april 2011 is de screening uitgebreid.

Lees meer: NIPT en Combinatietest

Pretecho's

Iedere zwangere vrouw kent wel het gevoel door een luikje naar binnen te willen kijken. Even een glimp opvangen van de baby waar u nog maanden op wachten moet. Naast de standaard echo’s die u aangeboden krijgt, kunnen wij u deze mogelijkheid nu bieden! 

Lees meer: Pretecho's