Anticonceptie in de praktijk

2023Vive web84

Bij ons in de praktijk ben je van harte welkom om anticonceptie te bespreken. Als je bij ons onder controle bent geweest, hebben we het waarschijnlijk in de kraamperiode of op de nacontrole al over de mogelijkheden voor anticonceptie gehad. Ben je niet bij ons onder begeleiding geweest? Ook dan ben je van harte welkom om hierover met ons in gesprek te gaan. 

Welk soort anticonceptie past bij mij?

Omdat iedere vrouw uniek is, zullen we jouw situatie, wensen en ervaringen bespreken om te kijken welke vorm van anticonceptie bij jou past.  Op de website anticonceptie.nl kan je uitgebreide informatie vinden over alle opties en voor- en nadelen van de verschillende middelen. Op de praktijk plaatsen en verwijderen wij spiralen, maar plaatsen ook het hormoonstaafje. 

 

Spiraal

Een spiraaltje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie die goed te combineren is met het geven van borstvoeding. Er zijn twee soorten spiraaltjes: het hormoonvrije koperspiraaltje en het hormoonspiraaltje.

 

Spiraaltje zonder hormonen

Een koperspiraaltje is hormoonvrije anticonceptie. T-Safe is het meest gebruikte koperspiraaltje in Nederland.  Meteen na plaatsing geeft het spiraaltje steeds een beetje koper af. Koper verlamt zaadcellen en voorkomt zo dat een eicel bevrucht wordt. Daarnaast zorgt koper ervoor dat een eicel niet in de baarmoederwand kan innestelen. Na plaatsing ben je 10 jaar beschermd tegen zwangerschap.

Met een koperspiraaltje behoud je je eigen menstruatiecyclus. In de eerste maanden na plaatsing van een koperspiraal kan je menstruatie anders zijn dan normaal. De meeste vrouwen hebben weinig tot geen last van het spiraaltje. Anderen kunnen wel bijwerkingen hebben zoals heviger, langduriger of onregelmatig bloedverlies. Soms ervaren vrouwen ook (hevige) buikkrampen. Na enkele maanden is je lichaam gewend aan de koperspiraal en herstelt de natuurlijke cyclus zich. Een klein aantal vrouwen heeft blijvend iets meer bloedverlies tijdens de menstruatie.

Het koperspiraaltje werkt ook als ‘morning-after spiraal’ wanneer het geplaatst wordt binnen 5 dagen na onveilig vrijen. Zo kan een eventueel bevruchte eicel zich niet innestelen in de baarmoederwand. Een koperspiraaltje is de meest effectieve vorm van noodanticonceptie. Meer weten over noodanticonceptie? Kijk dan eens op morning-after.nl.

 

Spiraaltje met hormonen

Een hormoonspiraaltje geeft geleidelijk een kleine hoeveelheid hormonen af en zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals ‘taaier’ wordt, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen. Ook worden zaadcellen minder beweeglijk; dit verkleint de kans op een bevruchting. Door de afgifte van het hormoon en doordat het spiraaltje een ‘vreemd voorwerp’ in de baarmoeder is, wordt het baarmoederslijmvlies niet of nauwelijks opgebouwd. Hierdoor kan een eventueel bevruchte eicel zich niet innestelen. Bij sommige vrouwen wordt de eisprong onderdrukt. Als er geen eicel vrijkomt, kan er geen bevruchting plaatsvinden.

De meest geplaatste hormoonspiraal is MirenaDit hormoonspiraaltje is 8 jaar lang effectief als anticonceptie. Daarnaast kan Mirena ook gebruikt worden als behandeling van hevig bloedverlies.

 

Plaatsing van een spiraaltje

Het inbrengen van een spiraaltje gaat vrij snel. Met behulp van een eendenbek wordt de baarmoedermond zichtbaar gemaakt. Daarna wordt je baarmoeder opgemeten en kan de spiraal worden geplaatst. Let op: voor het plaatsen van een spiraaltje is het belangrijk dat er geen risico bestaat dat je een soa hebt of zwanger kunt zijn. Vrij daarom in ieder geval veilig tot aan de plaatsing. Twijfel je, bespreek dit met ons.

De plaatsing van een spiraaltje kan kramp van de baarmoeder geven. Je mag de avond van tevoren twee Aleve Feminax 275 of één Ibuprofen 400 mg innemen. Neem dezelfde dosis een uur voor de plaatsing nogmaals.

 

Na de plaatsing

Minimaal zes weken na de plaatsing willen we je graag terugzien voor een nacontrole. Dan controleren we of de spiraal nog goed op zijn plaats zit en bespreken we of je klachten hebt.

 

Spiraal verwijderen

Als je je spiraaltje wil laten verwijderen, kan je ook bij ons terecht. Na verwijdering van een spiraaltje ben je direct weer vruchtbaar.

 

Hormoonstaafje

Het hormoonstaafje Implanon NXT is een staafje van 4cm lang, dat aan de binnenzijde van je bovenarm geplaats wordt. Het staafje geeft geleidelijk hormonen af, die je eisprong onderdrukken. Het hormoonstaafje kan je ook combineren met borstvoeding. Het is de meest betrouwbare manier van anticonceptie en je bent voor 3 jaar beschermd. Doordat de afgifte van hormonen  heel stabiel is, heb je geen hormonale schommelingen. Je menstruatiepatroon kan veranderen, net zoals bij andere anticonceptiemiddelen. Na 3 maanden is je lichaam gewend aan het staafje. Na verwijdering van het staafje is je eisprong binnen een paar dagen weer terug en kan je dus vrijwel direct weer zwanger worden. 

 

Kosten 

De plaatsing of verwijdering van een spiraal of staafje kost €73. Deze kosten worden gedeclareerd bij je zorgverzekeraar. Het kan zijn dat deze niet alle kosten vergoedt of dat het bedrag (deels) van het eigen risico afgaat. Dit verschilt per verzekering en polis.
De kosten van een anticonceptiemiddel zelf worden niet vergoed aan vrouwen vanaf 21 jaar, tenzij je hiervoor aanvullend verzekerd bent. Als wij een spiraal of staafje voor je voorschrijven, krijg je een betaallink van de apotheek. Na betaling wordt de spiraal naar de praktijk opgestuurd. Wordt jouw anticonceptiemiddel wel vergoed door de verzekeraar? Dan dien je de factuur van de apotheek bij de verzekering in.