De achternaam van de baby

In Nederland krijgt een baby automatisch de achternaam van de moeder. Ben je getrouwd en heb je de naam van je partner? Dan wordt dit dus ook de naam van de baby. Een geregistreerd partnerschap wordt gezien als een huwelijk. Heb je "niks op papier"? Maar wil je wel dat de baby de achternaam van je partner krijgt? Dan moeten jullie sámen de baby "erkennen". Dit doe je bij het Gemeentehuis. Je moet hiervoor een afspraak maken!

Met het bewijs van erkenning, kan je partner na de geboorte de baby aangeven. Hiermee is er nog geen gezag geregeld! Na de aangifte moet je partner apart nog het gezag aanvragen bij de rechtbank. 

Suikertest

Soms is er een verhoogd risico voor het ontwikkelen van zwangerschapssuikerziekte, oftewel diabetes. Risicofactoren zijn: een te hoog BMI of PCOS; als je van Noord-Afrikaanse, Creoolse of Aziatische afkomst bent; als één van je ouders diabetes heeft; je zélf in een eerdere zwangerschap zwangerschapsdiabetes hebt gehad, óf als een eerder kindje een te hoog geboortegewicht had. Soms blijkt uit het standaard eerste bloedonderzoek een te hoge suikerwaarde, of lijkt je kindje te hard te groeien. Dat kan een aanwijzing zijn voor zwangerschapssuikerziekte. 

Met de zogenaamde GTT kunnen we meten hoe jouw lichaam reageert op de verwerking van suikers. Afwijkingen in de waardes kunnen wijzen op diabetes.

Klik hier voor meer informatie over deze test.

CORONA

Hoe zit het nou met het Corona-virus? Er komen ontzettend veel vragen bij je op, dat kunnen wij ons heel erg goed voorstellen! Op de website van het RIVM  vind je de meest up-to-date , én, belangrijk, de meest betrouwbare informatie!

Dit is de kennis tot nu toe en de adviezen die gelden vanaf 11 mei :

 • Ben ik als zwangere meer bevattelijk: Nee. Zwangeren hebben geen groter risico besmet te raken.
 • Als ik besmet raak, is dat schadelijk voor mijn ongeboren kind: Nee. Tot nu toe zijn er geen afwijkingen gevonden bij baby's waarvan de moeder besmet was. Ook verlopen de zwangerschappen en geboortes niet anders of met meer complicaties.
 • Kan ik mijn pasgeboren kindje besmetten als ik zelf Corona heb? Er zijn  tot nu toe geen besmettingen van baby's door de moeder bekend. 
 • Moet ik nu thuis, of in het ziekenhuis bevallen?  Daar heb je gewoon zelf keuze in. 
 • Mag mijn partner mee naar controle? Als je voor intake of het bevalgesprek komt, mag je partner mee. De "gewone" controles liever niet, omdat de "nieuwe" sociale gedragsregels dat in alle situaties van ons vragen: vermijd wisselende contacten. Voor ons kan dat aantal op een spreekuur dag behoorlijk oplopen!
 • Mag mijn partner nu dan wél mee naar de echo? Ja! Vanaf nu mag je 1 persoon meenemen naar de echo.
 • En bij mijn bevalling? Natuurlijk mag je partner bij zijn! Máár: heeft je partner "Corona-verdachte klachten", dan moeten we dat weten om maatregelen te kunnen nemen! 
 • Mag ik borstvoeding geven: Ja, het virus wordt niet overgedragen via moedermelk.
 • Mag de kraamzorg wel gewoon komen? Ja, ook deze beroepsgroep heeft een heel protocol liggen. Zij komen gewoon dagelijks langs. 
 • Mag ik kraamvisite ontvangen? Om de kans op besmetting voor de kraamzorg en verloskundige te verkleinen en je kindje niet onnodig bloot te stellen aan risico, wordt aangeraden zo min mogelijk wisselende contacten te hebben. Je mag nu met maximaal 10 personen in 1 ruimte zijn, maar wel met 1,5 meter afstand. Verspreid je kraamvisite dus!
 • En als ik nou klachten heb? Neem laagdrempelig contact met je huisarts. Denk eraan, dat een combinatie van klachten, meest verdacht is voor besmetting. De huisarts kan heel goed aan de hand van je klachten een inschatting maken. 
 • En als ik nou bewezen besmet ben? Dan hebben wij ook daar een protocol voor. Laat het ons direct weten, want het heeft grote invloed op je bevalling en hoe wij jou moeten behandelen/benaderen. 
 • Maken jullie dus weer alle echo's? Ja, we maken weer alle echo's, medische en pretecho's! Je bent van harte welkom weer een afspraak te maken. 

 

Bloedverlies, dat is toch altijd foute boel?

De eerste 3 maanden van de zwangerschap is het voor jou vast eng om bloedverlies te hebben, maar verloskundigen zien dit heel vaak, zonder dat het direct foute boel is. Het is wél altijd een goede reden om ons te bellen voor advies! 

Misselijkheid

Zwangerschapsmisselijkheid wordt veroorzaakt door hormonen en "hoort" dus bij de zwangerschap, hoe naar het ook is. Het kan starten direct vanaf de bevruchting en duurt meestal tot 12 tot 16 weken. Veel minder eetlust is echt normaal en kan geen kwaad voor de baby. Zelf kan je proberen de misselijkheid te onderdrukken met gemberthee, pepermunt of cola waar je de bruis uit hebt geroerd. 

Spuug je dagelijks en belemmert het je in je dagelijkse activiteit of val je zelfs af? Dan kan je bij ons of via de huisarts speciale tabletten krijgen die de misselijkheid tegen gaan. 

Verder is het een kwestie van tijd en een beetje geluk. Het gaat over, bij de één eerder dan bij de ander.....

 

Wat mag ik wel en niet eten tijdens mijn zwangerschap?

Voor het beste antwoord kan je terecht bij het Voedingscentrum. Deze is gespecialiseerd in gezonde voeding. Ze houden hun informatie goed bij, dus twijfel je over de laatste "bakerpraatjes"? Kijk dan bij het Voedingscentrum voor het enige juiste antwoord. Speciaal voor zwangeren is de Zwangerhap-app ontwikkeld. Aanrader!

Ik heb hartkloppingen

Hartkloppingen horen er in de zwangerschap bij. Om meer bloed richting je hersenen te sturen, moet je hart harder werken. Dit voel je als hartkloppingen. Nadeeltje is dat je hier vaak ook wat kortademig bij bent. Maar ook dat hoort erbij.....

Ik ben vaak zo duizelig

Je bloedsomloop verandert in de zwangerschap. Je bloedvaten worden wijder en er gaat veel bloed juist naar beneden naar je kindje. Hierdoor komt er minder bloed richting je hersenen en wordt je duizelig. Het duidt dus niet op iets ernstigs, maar hoort er in de zwangerschap gewoon bij. 

Mag ik anti-biotica gebruiken?

Ja, antibiotica mag je in de zwangerschap gewoon gebruiken. Ook als je borstvoeding geeft, zijn sommige anti-biotica toegestaan. Laat je huisarts of apotheek nakijken welke soort anti-biotica ze jou het beste kunnen voorschrijven. 

Mag ik paracetamol gebruiken?

Ja, paracetamol mag je gewoon gebruiken, zoals de gebruiksaanwijzing aangeeft. Paracetamol passeert niet de placenta, dus komt niet bij je kindje. Let wel: heb je ondanks paracetamol toch koorts (temperatuur boven 38.0), moet je contact opnemen!

Mag ik medicijnen gebruiken?

Gebruik nooit zonder overleg medicijnen. Zelfs medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn kun je beter in de apotheek halen omdat een apotheker weet, of kan nakijken, welke soorten toegestaan zijn in de zwangerschap.