CORONA

Hoe zit het nou met Corona-virus? Er komen ontzettend veel vragen bij je op, dat kunnen wij ons heel erg goed voorstellen! Op de website van het RIVM  vind je de meest up-to-date , én, belangrijk, de meest betrouwbare informatie!

De meest gestelde vragen op een rij:

- Ben ik als zwangere meer bevattelijk: Nee. Zwangeren hebben geen groter risico besmet te raken.

- Als ik besmet raak, is dat schadelijk voor mijn ongeboren kind: Nee. Tot nu toe zijn er geen afwijkingen gevonden bij baby's waarvan de moeder besmet was. Ook verlopen de zwangerschappen en geboortes niet anders of met meer complicaties.

- Kan mijn pasgeboren kindje besmet raken: Ja. Corona virus kan via vocht, urine of ontlasting overgedragen worden op een baby. 

- Moet ik nu thuis, of in het ziekenhuis bevallen?  Daar heb je (nu nog) gewoon zelf keuze in. 

- Mag mijn partner écht niet meer mee naar controle of echo? Nee, helaas moeten we daar streng in zijn. We moeten er alles aan doen om kans op besmetting te verkleinen. Eén manier is om contact met andere mensen te verwijden. 

- En bij mijn bevalling dan? Ja, daar mag je partner bij zijn! Máár: heeft je partner "Corona-verdachte klachten", dan wordt hij/zij niet meer toegelaten tot het ziekenhuis!

- Mag ik borstvoeding geven: Ja, het virus wordt niet overgedragen via moedermelk.

- Mag de kraamzorg wel gewoon komen? Ja, ook deze beroepsgroep heeft een heel protocol liggen. Zij komen gewoon dagelijks langs. 

- Mag ik kraamvisite ontvangen? Het advies is NEE. Om de kans op besmetting voor de kraamzorg en verloskundige te verkleinen en je kindje niet onnodig bloot te stellen aan risico. Alle niet noodzakelijke persoonlijke contacten wordt aangeraden te vermijden, dus kraamvisite ook. 

- En als ik nou klachten heb? Neem laagdrempelig contact met je huisarts. Denk eraan, dat een combinatie van klachten, meest verdacht is voor besmetting. De huisarts kan heel goed aan de hand van je klachten een inschatting maken. 

- En als ik nou bewezen besmet ben? Dan hebben wij ook daar een protocol voor. Laat het ons direct weten, want het heeft grote invloed op je bevalling en hoe wij jou moeten behandelen/benaderen. 

 

Bloedverlies, dat is toch altijd foute boel?

De eerste 3 maanden van de zwangerschap is het voor jou vast eng om bloedverlies te hebben, maar verloskundigen zien dit heel vaak, zonder dat het direct foute boel is. Het is wél altijd een goede reden om ons te bellen voor advies! 

Misselijkheid

Zwangerschapsmisselijkheid wordt veroorzaakt door hormonen en "hoort" dus bij de zwangerschap, hoe naar het ook is. Het kan starten direct vanaf de bevruchting en duurt meestal tot 12 tot 16 weken. Veel minder eetlust is echt normaal en kan geen kwaad voor de baby. Zelf kan je proberen de misselijkheid te onderdrukken met gemberthee, pepermunt of cola waar je de bruis uit hebt geroerd. 

Spuug je dagelijks en belemmert het je in je dagelijkse activiteit of val je zelfs af? Dan kan je bij ons of via de huisarts speciale tabletten krijgen die de misselijkheid tegen gaan. 

Verder is het een kwestie van tijd en een beetje geluk. Het gaat over, bij de één eerder dan bij de ander.....

 

Wat mag ik wel en niet eten tijdens mijn zwangerschap?

Voor het beste antwoord kan je terecht bij het Voedingscentrum. Deze is gespecialiseerd in gezonde voeding. Ze houden hun informatie goed bij, dus twijfel je over de laatste "bakerpraatjes"? Kijk dan bij het Voedingscentrum voor het enige juiste antwoord. Speciaal voor zwangeren is de Zwangerhap-app ontwikkeld. Aanrader!

Ik heb hartkloppingen

Hartkloppingen horen er in de zwangerschap bij. Om meer bloed richting je hersenen te sturen, moet je hart harder werken. Dit voel je als hartkloppingen. Nadeeltje is dat je hier vaak ook wat kortademig bij bent. Maar ook dat hoort erbij.....

Ik ben vaak zo duizelig

Je bloedsomloop verandert in de zwangerschap. Je bloedvaten worden wijder en er gaat veel bloed juist naar beneden naar je kindje. Hierdoor komt er minder bloed richting je hersenen en wordt je duizelig. Het duidt dus niet op iets ernstigs, maar hoort er in de zwangerschap gewoon bij. 

Mag ik anti-biotica gebruiken?

Ja, antibiotica mag je in de zwangerschap gewoon gebruiken. Ook als je borstvoeding geeft, zijn sommige anti-biotica toegestaan. Laat je huisarts of apotheek nakijken welke soort anti-biotica ze jou het beste kunnen voorschrijven. 

Mag ik paracetamol gebruiken?

Ja, paracetamol mag je gewoon gebruiken, zoals de gebruiksaanwijzing aangeeft. Paracetamol passeert niet de placenta, dus komt niet bij je kindje. Let wel: heb je ondanks paracetamol toch koorts (temperatuur boven 38.0), moet je contact opnemen!

Mag ik medicijnen gebruiken?

Gebruik nooit zonder overleg medicijnen. Zelfs medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn kun je beter in de apotheek halen omdat een apotheker weet, of kan nakijken, welke soorten toegestaan zijn in de zwangerschap.