Ga direct naar de inhoud.

Zwangerschap

gefeliciteerd!

Je zwangerschapstest is positief. Nu kun je zonder verwijzing van de huisarts contact opnemen met ons. 0174-624750 Wel adviseren we je om de huisarts even op de hoogte te brengen van de zwangerschap. Wij zullen jullie zo goed mogellijk van dienst zijn bij het controleren van de zwangerschap, de voorbereiding op de bevalling, het begeleiden van de bevalling en het verzorgen van het kraambed. De eerste keer dat we elkaar zullen ontmoeten op het intake gesprek is rond de 8e week van je zwangerschap.

Intake gesprek

Deze eerste controle, inclusief echo, duurt ongeveer 60 minuten. We zullen je een aantal vragen stellen over jouw gezondheid en die van je partner, ziekten of bijzonderheden in de familie en eventuele voorgaande zwangerschap(pen) en bevalling(en). 

Lees meer: Intake gesprek

Prenataal onderzoek

Als aanstaande ouders wil je graag weten of jullie baby gezond is. Gelukkig wordt de meerderheid van de kinderen gezond geboren! Ongeveer 3-4 % van de kinderen heeft bij de geboorte een aandoening. Sommige, maar niet alle, afwijkingen kunnen voor de geboorte (prenataal) worden opgespoord. In Nederland heb je als zwangere vrouw de mogelijkheid om jullie ongeboren kindje te laten onderzoeken. Zo kun je laten onderzoeken hoe groot de kans is op een kind met downsyndroom. En ook kun je laten onderzoeken of jullie kind een open ruggetje heeft of een andere lichamelijke afwijking. Deze onderzoeken noem je prenatale screening op downsyndroom en lichamelijk afwijkingen. Met ingang van 1 april 2011 is de screening uitgebreid. 

 

 

Lees meer: Prenataal onderzoek

Tweede controle

Tijdens deze controle bespreken wij met jullie de uitslag van de echo en het eventuele onderzoek dat je hebt  laten verrichten. 

Lees meer: Tweede controle

Vervolgcontroles

Bij iedere controle wordt de bloeddruk gemeten en proberen wij door middel van uitwendig onderzoek van de buik een indruk te krijgen van de grootte van de baby en in een later stadium ook van de ligging (vanaf ca 28 weken). Een aantal keer in de zwangerschap bepalen wij je gewicht. Wij luisteren altijd naar het hartje met behulp van een doptone.

Lees meer: Vervolgcontroles

Bloedonderzoek

Tussen 24 en 28 weken zwangerschap wordt er in bepaalde gevallen nogmaals bloed afgenomen voor een suikertest.( OGTT)

Lees meer: Bloedonderzoek

Miskraam

Het is een enorme teleurstelling als er geen kloppend hartje te zien is op de echo. Dit is vaak erg verdrietig maar ook al snel vraag je je af wat het vervolg zal zijn.

Lees meer: Miskraam