Ga direct naar de inhoud.

Kraambed

De kraamzorg

De kraamverzorgende is een belangrijke steun in het kraambed. Zij helpt jullie waar mogelijk en geeft vele adviezen. De controles die de kraamverzorgende iedere dag doet, helpen ons om een goed beeld te krijgen van de gezondheid van de kraamvrouw en de baby. Het is daarom van groot belang om op tijd een kraamverzorgende aan te vragen. We adviseren dit om en nabij de 14 weken geregeld te hebben. Enkele grote kraamzorgorganisaties waar wij o.a. mee samenwerken zijn.

Lees meer: De kraamzorg

Thuiskomst na een (medische) ziekenhuisbevalling

Indien je bevallen bent of onder behandeling bent geweest in het ziekenhuis zullen wij je kraambed begeleiden. Graag worden we op de hoogte gebracht van je bevalling en thuiskomst. We zijn bereikbaar op 0174-624750.

Lees meer: thuiskomst

De kraambedcontroles

Tijdens het kraambed komen we geregeld bij je langs om te kijken hoe het met jou en je kleintje gaat. Tijdens deze bezoeken doen we controles en geven we tips en adviezen. We komen de eerste twee dagen elke dag en daarna om de dag, tot ongeveer 8-10 dagen na de bevalling. We zullen bij moeder tijdens deze controles vooral letten op de volgende punten.

Lees meer: De kraambedcontroles

Borstvoeding

Natuurlijk kun je zelf beslissen of je borst- of flesvoeding wilt gaan geven. Wij willen je graag wijzen op de voordelen van borstvoeding. Wetenschappelijk onderzoek heeft  aangetoond dat borstvoeding beter is voor de ontwikkeling en gezondheid van de baby. Wij werken dan ook volgens de WHO borstvoedingsregels.

Lees meer: Borstvoeding

Flesvoeding

Misschien kun je geen borstvoeding geven of weet je van te voren al dat je het niet wilt. In dat geval is het handig om vast een kleine verpakking voeding voor de bevalling in huis te hebben. Alle merken voor baby's van 0 tot 6 maanden zijn geschikt. Het komt voor dat andere mensen je beslissing om geen borstvoeding te geven niet accepteren. Daar kun je je beter niets van aantrekken. Het is je eigen  beslissing en jullie kindje kan ook gezond opgroeien met flesvoeding.

Lees meer: Flesvoeding

Hielprik

Als de baby tenminste 3 dagen oud is kan de hielprik worden uitgevoerd. De verloskundige verricht deze handeling bij je thuis in principe altijd in de eerste levensweek. Bij de hielprikscreening wordt het bloed van de baby onderzocht op een aantal (17) zeldzame, maar ernstige stofwisselingsziekten.

Lees meer: Hielprik

Gehoortest

Voor de ontwikkeling van je baby is een goed gehoor erg belangrijk. Kinderen die geen zachte geluiden horen, krijgen later problemen om op een spontane manier te leren praten. Om vast te stellen of de baby goed kan horen wordt de gehoortest afgenomen.

Lees meer: Gehoortest

De geboorte aangifte

Binnen drie werkdagen na de geboorte van de baby moet hij/zij worden aangegeven bij de gemeente en wordt dan ingeschreven in de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (GBA). De aangifte kan door je partner worden gedaan als je geregsitreerd partner of getrouwd bent. Ook is dit mogelijk wanneer er in de zwangerschap erkenning heeft plaatsgevonden. Indien je niks van tevoren hebt geregeld krijgt de baby automatisch de achternaam van moeder.

Lees meer: De geboorte aangifte

Laatste kraambedbezoek

Het kraambed valt de eerste 10 dagen onder de zorg van de verloskundige. Daarna nemen de huisarts en het consultatiebureau de zorg van ons over. Je zult een telefoontje krijgen van de wijkverpleegkundige die de inschrijving en kennismaking aan huis zal doen.

Lees meer: Laatste kraambedbezoek

Consultatiebureau / JGZ

Na het beëindigen van onze zorg komt, in de tweede week na de bevalling, de jeugdverpleegkundige bij jullie  thuis. Zij maakt een dossier over de baby. Dit doet zij aan de hand van het kraambedboek van de kraamverzorgster en de ontslag- bevalgegevens die je van ons en/of het ziekenhuis gekregen hebt.

Lees meer: Consultatiebureau / JGZ

Nacontrole

Ongeveer zes weken na de bevalling is er de mogelijkheid om op nacontrole te komen. Wanneer je behoefte hebt om nog wat dingen na te bespreken of je hebt nog klachten dan kun je altijd ± 3 weken na de bevalling telefonisch een afspraak maken.

Lees meer: Nacontrole