Vervolgcontroles

Tijdens de zwangerschap kom je maar liefst ongeveer 12 keer op controle. Naarmate de zwangerschap vordert, kom je vaker. 

vive 306105500

Verloop

Na de intake is er een persoonlijk zorgpad gemaakt. Elke zwangere en elke zwangerschap krijgt specifieke zorg en controles. Het kan dus zijn dat we extra echo nodig vinden, of extra bloedonderzoek. Dit wordt besproken tijdens de tweede controle.

Tijdens controles meten we iedere keer je bloeddruk en voelen we je buik. Zo kunnen we een inschatting maken van de groei van je kindje en later ook van de ligging. Natuurlijk luisteren we iedere controle het hartje!

In de eerste helft van de zwangerschap zien we je elke 4-5 weken. Vanaf 28 weken wordt de groei van de baby erg belangrijk en uitwendig goed te volgen. Ook ontwikkelen "ziektes" zoals zwangerschapssuiker of - hoge bloeddruk pas laat in de zwangerschap. Daarom zien we je de laatste 10 weken van de zwangerschap steeds sneller terug en de laatste maand maar liefst elke week.

Extra echo's?

Hoewel deze voor de aanstaande ouders het hoogtepunt zijn, maken we na de termijn- en 20 weken-echo alleen nog maar standaard een echo voor de ligging, bij 35 weken zwangerschap. Alleen op indicatie wordt er een groeiecho gemaakt. De groeiecho maakt namelijk geen betere inschatting van het gewicht of ontwikkeling, maar wordt door ons gebruikt als aanvullend hulpmiddel bij twijfel over de groei.

Heb je bloedverlies? Vaak schrik je daar als zwangere enorm van. Bel altijd voor advies. Veel zwangerschappen verlopen namelijk met (steeds) een beetje bloedverlies. Ondanks schrik, betekent het echt niet altijd dat er iets mis gaat. Vroeg in de zwangerschap geeft een echo ook geen zekerheid. Wij proberen onze zwangeren altijd te behoeden voor "schijnzekerheid". Dus soms is het moeilijk, maar laten we je niet direct voor een echo komen. Natuurlijk leggen we je goed uit wat je kan doen en maken we afspraken wanneer je terug moet bellen!

Bloedonderzoek

Standaard controleren we bij 27 weken zwangerschap het ijzergehalte uit je bloed. Ben je Rhesus D of c negatief? Dan wordt bij 27 weken bloed afgenomen om te kijken of er antistoffen aanwezig zijn. Het kan zijn dat we willen uitsluiten dat je zwangerschapssuiker hebt/ontwikkelt. Dan doen we bij 24 weken een uitgebreide suikertest.