Ga direct naar de inhoud.

Omgaan met de pijn

Tijdens de bevalling maakt je lichaam zelf een soort pijnstilling aan. Dit zijn endorfines. Bij de één gebeurt dit meer dan bij de ander. Wanneer je het gevoel hebt dat dit onvoldoende effect heeft zijn er nog een aantal manieren om de pijn te verlichten;

Massage: Wetenschappelijk is bewezen dat massage door de partner ontspannend werkt en de pijn van de weeën gedeeltelijk wegneemt.

Ademhaling: Op de zwangerschapscursus leert u ademhalingstechnieken om u van de pijn af te leiden en u goed te laten ontspannen.

Bad/Douche: Daarnaast kunt u uw weeën in bad opvangen, onder de douche of met een warme kruik in de rug.

Omgeving: Zorg altijd voor een rustige omgeving (met prettige muziek) samen met de perso(o)n(en) waar u zich veilig bij voelt.

Tens: Goede resultaten worden ook bereikt met de TENS, een apparaat dat kleine stroomstootjes door uw rug stuurt waardoor u de pijn minder zult voelen. De meeste ziektekostenverzekeringen vergoeden de TENS geheel of gedeeltelijk, afhankelijk van uw pakket.

Wanneer er toch behoefte is aan medicamenteuze pijnstilling volgt er een overdracht naar het ziekenhuis. De reden hiervan is dat gedurende de  bevalling de conditie van de baby continu in de gaten moet worden gehouden dmv een hartfilmpje (CTG).

De bevalling wordt dan verder begeleid door een verloskundige van het ziekenhuis of de gynaecoloog.


Lees ook