Ga direct naar de inhoud.

Hielprik

Als de baby tenminste 3 dagen oud is kan de hielprik worden uitgevoerd. De verloskundige verricht deze handeling bij je thuis in principe altijd in de eerste levensweek. Bij de hielprikscreening wordt het bloed van de baby onderzocht op een aantal (17) zeldzame, maar ernstige stofwisselingsziekten. Als deze ziektes tijdig worden opgespoord dan kan er direct gestart worden met een behandeling. Dit voorkomt of beperkt het ontstaan van zeer ernstige schade aan de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van je baby. De meeste ziektes zijn niet te genezen maar wel te behandelen met bijvoorbeeld medicijnen of een dieet. Gedetailleerde informatie kun je vinden in de www.rivm.nl/hielprik/

 

Sinds kort kan er ook onderzocht worden of je baby drager is van een bepaalde ziekte. De baby is er dan zelf niet ziek van, maar kan dit dragerschap wel overdragen wanneer hij/zij later zelf kinderen krijgt. Zijn beide ouders drager van dezelfde ziekte dan kunnen hun kinderen wel de ziekte krijgen. Je kunt aangeven of je dragerschap wel/niet wilt weten.

Hoor je binnen drie weken na de test niets? dan kun je er vanuit gaan dat er niks uit de test is gekomen. Geen bericht is dus goed bericht. Soms moet de hielprik opnieuw worden geprikt indien er een dubieuze uitslag is of als er te weinig bloed is afgenomen. In dat geval zul je dus ook een telefoontje krijgen.


Lees ook