Ga direct naar de inhoud.

Nacontrole

Ongeveer zes weken na de bevalling is er de mogelijkheid om op nacontrole te komen. Wanneer je behoefte hebt om nog wat dingen na te bespreken of je hebt nog klachten dan kun je altijd ± 3 weken na de bevalling telefonisch een afspraak maken.
Tijdens de nacontrole vragen we hoe het met jullie gaat en zo nodig meten we je bloeddruk en ijzergehalte. Ook als nog je vragen hebt over de bevalling of je onverhoopt niet lekker in je vel zit dan wordt dit graag met je besproken (zie hieronder)

Ook anticonceptie is een belangrijk onderwerp om aan te snijden.

Hoewel je hoofd waarschijnlijk nog niet echt naar vrijen staat, met alle gebroken nachten, beginnen we hier in de kraamperiode toch ook al over.

De eerste keren dat je weer gaat vrijen is best spannend. Je kunt hechtingen hebben gehad. Hierdoor kan het wat strakker aanvoelen. Ook ben je vaak vaginaal wat droger (zeker als je borstvoeding geeft).

We adviseren om de eerste maanden wat glijmiddel te gebruiken. Ongeveer 4 weken na de bevalling is het mogelijk om weer een nieuwe eisprong te hebben en zou je weer zwanger kunnen worden. Er zijn verschillende vormen van anticonceptie die je zou kunnen gebruiken. Voor meer informatie hierover zie www.anticonceptie.nl 

Nog geen roze/ blauwe wolk...

Niet iedereen zit op de zo bekende ‘roze wolk’ Heel veel mensen vinden de kraamperiode tegenvallen. Je bent moe van de bevalling, je hebt hechtingen waardoor je niet lekker kan zitten en je hebt wat bloed verloren bij de bevalling zodat je je lichamelijk ook zwakker voelt. Je leven is ineens 180 ° gedraaid. Het is dus niet verwonderlijk dat sommige vrouwen behoorlijk van slag zijn. En als je je depressief voelt, kan het moeilijk zijn om toe te geven dat je niet overloopt van moedergevoelens. Bijna alle vrouwen hebben last van kraamtranen. Deze heb je ongeveer op de 4e dag na de bevalling. Dit hoort er volkomen bij. Je hebt last van stuwing, de baby houd je ’s nachts wakker, je hormonen zijn van slag.
Soms zijn de gevoelens wat erger. Je kunt somber, neerslachtig, geïrriteerd, of bedroefd zijn. Ook kun je last hebben van concentratiestoornissen, slaapproblemen, geen eetlust en libidoverlies. Als je deze gevoelens ervaart zou er sprake kunnen zijn van een postnatale depressie. De klachten treden weken tot maanden na de bevalling op. Het is belangrijk om hierover te praten als je niet lekker in je vel zit en/of depressief voelt. Je kunt dit bij ons bespreekbaar maken, zodat wij dan gepaste hulp voor je kunnen zoeken.


Lees ook