(Nog) geen roze of blauwe wolk?

Niet iedereen zit op de zo bekende ‘roze wolk’. Veel mensen vinden de kraamperiode tegenvallen. 

nynne schroder Oc quFdeGcs unsplash

Niet iedereen zit op de zo bekende ‘roze wolk’. Veel mensen vinden de kraamperiode tegenvallen. Je bent moe van de bevalling, je hebt misschien hechtingen waardoor je niet lekker kan zitten en je hebt bloed verloren bij de bevalling waardoor je je lichamelijk zwakker voelt.

Het is dus niet verwonderlijk dat sommige vrouwen behoorlijk van slag zijn. Bijna alle vrouwen hebben zodoende last van kraamtranen. Deze heb je ongeveer op de 4e dag na de bevalling. Dit hoort er volkomen bij. Je hebt last van stuwing, de baby houdt je ’s nachts wakker, je hormonen zijn van slag.
Soms zijn deze gevoelens erger. Je kunt somber, neerslachtig, geïrriteerd, of bedroefd zijn. Ook kun je last hebben van concentratiestoornissen, slaapproblemen, geen eetlust en libidoverlies. Als je deze gevoelens ervaart zou er sprake kunnen zijn van een postnatale depressie. De klachten treden pas weken tot maanden na de bevalling op. Het is belangrijk om erover te praten als je blijvend niet lekker in je vel zit en/of je je depressief voelt. 

Ook partners kunnen last krijgen van depressie na de bevalling. Jullie leven is onvoorstelbaar ingrijpend veranderd en partners cijferen zichzelf vaak weg. Het werk draait door, je zorgt voor iedereen om je heen,  behalve voor jezelf. En áls je die tijd wél neemt voel je je daar schuldig over of zorgt het voor onbegrip binnen de relatie. Misschien is jullie intimiteit niet meer hetzelfde.... Allemaal zaken die meespelen bij het ontwikkelen van depressie(-ve gevoelens). 

Praat erover met iemand waar je je vertrouwd bij voelt. Kom je er niet uit? Neem contact met je huisarts zodat je op weg geholpen kan worden naar een zorgverlener die je echt kan helpen.