Ga direct naar de inhoud.

De geboorte aangifte

Binnen drie werkdagen na de geboorte van de baby moet hij/zij worden aangegeven bij de gemeente en wordt dan ingeschreven in de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (GBA). De aangifte kan door je partner worden gedaan als je geregsitreerd partner of getrouwd bent. Ook is dit mogelijk wanneer er in de zwangerschap erkenning heeft plaatsgevonden. Indien je niks van tevoren hebt geregeld krijgt de baby automatisch de achternaam van moeder.

Is jullie kind in de gemeente Westland geboren dan gebeurt de aangifte bij het gemeentehuis in Naaldwijk. Bij een geboorte in Den Haag of Delft kun je in de betreffende plaats terecht voor de aangifte. Tegenwoordig is dit alleen nog mogelijk op afspraak.

Wat neem je mee:

  • Afschrift van de akte tot erkenning van je kind of trouwboekje (indien van toepassing)
  • Akte van naamskeuze (achternaam), indien de achternaam van de baby is vast gelegd
  • Legitimatiebewijs van de aangever
  • Kaartje van het ziekenhuis met hier op tijdstip en locatie van de geboorte en het geslacht van de baby. (Bij een thuisbevalling is dit niet nodig)
  • Een goed gespelde voornaam van de baby (let op : na aangifte is de naam definitief!)
  • Adres van de aangever, de moeder en het adres waar de baby zal gaan wonen

Zodra jullie kind is aangegeven zal er door de belastingdienst een BSN aangemaakt worden. Deze wordt per post toegestuurd. Hierna dien je dit door te geven aan je zorgverzekeraar. Het kind wordt dan automatisch bijgeschreven op de polis en is mee verzekerd.


Lees ook