De geboorte-aangifte

Binnen drie werkdagen na de geboorte van de baby moet hij of zij worden aangegeven bij de gemeente waar de bevalling heeft plaats gevonden.

vive 179883284

Binnen drie werkdagen na de geboorte van de baby moet hij of zij worden aangegeven bij de gemeente waar de bevalling heeft plaats gevonden. Hij of zij wordt dan ingeschreven in de Gemeentelijke Basis Administratie Persoonsgegevens (GBA).

De aangifte kan door iedereen die getuige was van de geboorte worden gedaan. Die persoon moet een verklaring van de arts of verloskundige meenemen en legitimatie. Niet vergeten van te voren even online een afspraak te maken. Is je kindje in Delft geboren? Dan kan de hele aangifte online en hoef je niet meer langs het gemeentehuis. 

In Nederland krijgt een baby automatisch de achternaam van de moeder. Wil je dat de baby de achternaam van je partner krijgt? Dat kan, als je geregistreerd partners of getrouwd bent. Ook is dit mogelijk als er in de zwangerschap erkenning heeft plaatsgevonden. 

Zodra het kindje is aangegeven zal er door de belastingdienst een BSN aangemaakt worden. Deze wordt per post toegestuurd. Hierna dien je dit door te geven aan je zorgverzekeraar. Het kindje wordt dan automatisch bijgeschreven op de polis en is vanaf dat moment mee verzekerd.